מדוע תוצאת ההדפסה אינה נראית כפי שזו מוצגת על גבי צג המחשב.

זה לא בדיוק ואף לא קרוב למה שציפיתם. על ההבדלים שבין המוצג על גבי מסך המחשב לבין תוצאת ההדפסה.

נטיית הלב של המתעתדים לרכוש מדפסת לייזר צבעונית או מדפסת הזרקת דיו, ובפרט עבור הדפסה של תמונות וגרפיקה מקצועית, הנה לבחון טרם רכישת המדפסת מהם מפרטי איכות ההדפסה ועל פי ערכים אלו להעדיף רכישה של מדפסת צבעונית זו או אחרת.
לרוב, מיד לאחר רכישת המדפסת הם נותרים מאוכזבים או מתוסכלים מתוצאת הדפסה שנראית לא בדיוק וגם לא בערך כפי שמוצג על גבי צג המחשב.

 

האכזבה או התסכול של אלו נובעים מאי הכרת ההבדלים שבין סולם הצבעים RGB המשמש להצגת תמונה על גבי מסך מחשב, לבין סולם הצבעים CMYK המשמש את רוב הדגמים של מדפסות צבעוניות, בין בטכנולוגית לייזר ובין בטכנולוגית הזרקת דיו.
יש לדעת כי עבודת הדפסה אשר נשלחת מן המחשב אל המדפסת, עוברת המרה או תרגום באמצעות לוח המעצב (Formatter) של המדפסת מאותות דיגיטליים עותק קשיח, זאת בהתחשב בסולם הצבעים העומד לרשות המדפסת. רוב הדגמים הסטנדרטיים של מדפסות צבע פועלים עם סולם צבעי היסוד CMYK ובעברית פשוטה אדום, כחול צהוב ומפתח הצבעים (K=Key) שחור.

היינו, מדפסת לייזר צבעונית סטנדרטית עושה שימוש בארבעה טונרים : טונר שחור, טונר כחול, טונר אדום, טונר צהוב. ואילו מדפסת דיו סטנדרטית עושה שימוש, גם כן בארבע מחסניות דיו : דיו שחור, דיו כחול, דיו אדום, דיו צהוב, או עם ראש דיו שחור לצד ראש דיו צבעוני אשר כולל את שלושת הצבעים אדום, כחול וצהוב. ישנן מדפסות הזרקת דיו אשר עושות שימוש ביותר מארבעה צבעים, אלו עושות שימוש בכמות של עד שנים עשר צבעי דיו שונים, אך עדיין אלו אינם מאפשרים להגיע אל טווח הגוונים והצבעים העשיר של סולם RGB.

ההבדל שבין שני סולמות הצבעים, הנו רב, וכדי להבהירו, אגע בכמה מושגי יסוד :

פיקסל

פיקסל הנו נקודה שהינה המרכיב הקטן ביותר ממנו נוצרת תמונה, למעשה כל פיקסל הנו חלקיק בעל צבע אחד אשר צירופו אל פיקסלים בעלי צבעים שונים, יוצר פלט בצבעים ובגוונים שונים.

RGB

אדום, כחול וירוק הנם צבעי תוסף, זאת משום שערבובם יחד מציג צבע לבן ואילו הסרתם תציג צבע שחור. רוב צגי המחשב, מסכי טלוויזה ותמונות אשר נערכות בתוכנות גרפיקה מקצועיות מעובדים באמצעות סולם צבעי RGB.  זאת משום שסולם הצבעים RGB יכול להציג את טווח הצבעים והגוונים העשיר ביותר באמצעות פיקסלים אשר מסוגלים לפלוט כמות משתנה של אדום, כחול או ירוק במטרה להשיג את הצבע או הגוון הרצוי.

CMYK

אדום, כחול, צהוב ושחור הנם צבעי חסר, זאת משום שהסרה או אי הנחה של הצבעים חושפת את הרקע הלבן של המדיה המשמשת להדפסה ואילו הנחתם על גבי המדיה מפחיתה את החזרת האור של הצבע הלבן ולמעשה גורמת לבליעת ההשתקפות של הצבע הלבן. ככלל, צגי מחשב, מסכי טלוויזיה ותמונות אשר נערכות באמצעות תוכנות גרפיקה מקצועית אינם עושים שימוש בסולם צבעי CMYK. לעומת זאת, רוב המדפסות ואף מכונות המשמשות לדפוס בתהליך פרוצס (Process Printing) פועלות על בסיס סולם הצבעים CMYK.

מעבר להבדלים שבין עושר הגוונים והצבעים של סולם RGB לעומת סולם CMYK ניתן לראות כי :

בסולם תוסף צבעים, דוגמת סולם צבעי RGB הצבע הלבן מוצג כתוצאה מערבוב של שלושת הצבעים(כחול, אדום וירוק) ואילו הצבע השחור מוצג באמצעות הסרה של שלושת הצבעים.

לעומת זאת בסולם חסר צבעים, דוגמת CMYK התוצאה הנה הפוכה, הצבע הלבן מהווה רקע טבעי של נייר ו/או כל רקע המשמש בעבודה עם סולם צבעי CMYK. ואילו הצבע השחור מוצג באמצעות ערבוב של הצבעים אדום, כחול וצהוב. למרות זאת, בכדי לחסוך בעלויות ההדפסה ולשם השגת צבע שחור חד וגווני שחור עמוקים, צבעים בלתי רוויים והדפסה בצבע שחור מודפסים באמצעות טונר שחור או דיו שחור ולא באמצעות ערבובם של הצבעים אדום, כחול וצהוב.

פיקסלים עשויים להציג צבעים וגוונים שונים אשר מקנים לתמונה המוצגת את העומק ועושר הגוונים.

לדוגמא: בסולם הצבעים RGB – כל פיקסל עשוי להיות בעל צבע אחד מבין שלושת הצבעים : אדום, כחול, ירוק וכן בצבע של כל אחת מנגזרות הגוונים של צבעים אלו. למעשה, סולם הצבעים RGB מאפשר ליצור את טווח הצבעים והגוונים העשיר ביותר, זאת באמצעות פיקסלים בצבעים של נגזרות גוונים המונחים זה לצד זה.

לעומת זאת, סולם צבעי CMYK מוגבל לשלושה צבעי יסוד וצבע מפתח, שהנו בדרך כלל שחור, ועל מנת להציג מראה של גוונים שונים, מונחים הפיקסלים זה על גבי זה ויוצרים השתברות אשר מדמה גוונים שונים תוך בליעה של השתקפות האור המוחזר מגוון הבסיס של חומר ההדפסה (לבן, בדרך כלל), כל זאת ברמה שהנה מוגבלת מאוד בהשוואה ליכולןת המקבילות של סולם צבעי RGB.

רזולוציה

רזולוציה מייצגת את סך צפיפות הפיקסלים על גבי שטחו של אינצ׳ מרובע (2.54×2.54). רזולוציה גבוהה, אם כך, מאפשרת הדפסה חדה והבחנת פרטים טובה יותר לעומת הדפסה ברזולוציה נמוכה שאינה חדה דיה וקשה מאוד להבחין בפרטים המוצגים בה.

Halftoning

מדפסת צבע אשר מופעלת על בסיס סולם צבעי היסוד CMYK כוללת לוח מעצב (Formatter) אשר רותם טכנולוגיה המוכרת בשם הפרדת צבעים (Halftoning) וגם בשם סריקת צבעים, הפרדת הצבעים מופעלת באמצעות אלגוריתם. טכנולוגית הפרדת הצבעים מאפשרת ליצור (לכאורה, וכבר תדעו מדוע רק לכאורה) ולהציג כל אחד מארבעת צבעי היסוד באמצעות הפחתה של רווית הצבע, באמצעות מיקום של צבע עיקרי בתבנית של נקודות (פיקסלים) זעירות כך שבעיני המתבונן נראות הנקודות כצבע אחיד.

כך למשל : אם ניקח את צבע היסוד Magenta – הקרוי, בטעות שהשתרשה, צבע אדום ונדפיס אותו בתבנית הפרדת צבע של עשרים אחוזים תתקבל הדפסה הנראית בעיני המתבונן כתבנית צבע וורוד, אך למעשה אין מדובר בצבע וורוד כי אם בצבע Magenta בעל רווית צבע מופחתת. וכיצד נראה הצבע הנוצר בתבנית הנ״ל כצבע ורוד? זאת משום שעין בלתי מזוינת מתרגמת את הפיקסלים הזעירים, שהודפסו ברווית צבע נמוכה, כבהירים יותר ולכן אלו נראים בעיני המתבונן כאילו היו צבע וורוד.

לכאורה, ללא שימוש בהפרדת צבעים, ניתן היה להדפיס באמצעות CMY את שלושת צבעי היסוד ועוד שלושה צבעים משניים אשר נוצרים מהנחתם של Cyan על גבי Yellow = ירוק,  Cyan על גבי Magenta = כחול-סגול, Yellow על גבי Magenta = אדום. וכן צבע שחור באמצעות הנחת שכבות צבע של Cyan על גבי Magenta ועל גביהם Yellow.

השימוש בהפרדת הצבעים מאפשר ליצור הדפסה בעלת טווח רציף ומלא של צבעים.

אז מהיכן נובע ההבדל בין תוצאת הדפסה לעומת המוצג על גבי מסך המחשב,

התבוננו בתמונה שלהלן, שחציה הימני מוצג בסולם CMYK ואילו צידה השמאלי מוצג בסולם צבעי RGB.

 

 



כפי שמומחש, בתמונה לעיל, ניתן לראות את ההבדלים שבין סולמות הצבעים. ניתן לראות כי סולם צבעי CMYK הנו קטן ממכלול צבעי RGB וכתוצאה מכך נראים הצבעים שבחציה הימני של התמונה עמומים.

מסקנה – השוואה בין תצוגת מסכים מבוססת RGB לעומת תוצאת הדפסה מבוססת CMYK הנה קשה, שכן טכנולוגית שעתוק הצבעים ומאפייני סולמות הצבעים, של שני המדיומים, שונים עד כדי כמעט הפכים.

ומכאן נובע הפער שבין המוצג על גבי מסך המחשב, לבין תוצאת ההדפסה.

אז מה בכל זאת ניתן לעשות, על מנת להגיע לתוצאת הדפסה שתהיה קרובה ביותר למוצג על מסך המחשב?

דגמי מדפסות צבעוניות מתוצרתם של יצרנים שונים, כוללים מגוון של תכונות אשר עתידות להשפיע על הנראות של תוצאת ההדפסה, כגון :

שימוש בסוגי טונר שונים ובתרכובות דיו שונות, כמו גם פיגמנטים שונים, המשמשים לייצורם של אלו, משפיעים על איכות ההדפסה כמו גם על טווח הצבעים והגוונים.

שימוש בטכנולוגיות מבוססות אלגוריתמים לשדרוג סריקת הצבעים, כמו גם שימוש בטכנולוגיות המרה מתקדמות.

לכן אסיים בהמלצה שכדאי ליישם טרם רכישה של מדפסת צבעונית :

שלחו אל ספק המדפסת מספר קבצי תמונות ובקשו ממנו להדפיסן עבורכם במספר דגמים של מדפסות, מומלץ אף מתוצרתם של יצרנים שונים. בקשו את תוצאת ההדפסה אליכם ובחנו איזו מדפסת צבע מבצעת את ההמרה מסולם RGB לכדי תוצאת הדפסה שעונה על ציפיותיכם.

אגב, צפו להדרש להרבה פשרות ביחס לציפיותיכם.




טונר למדפסת - דיו למדפסת, תמר בע"מ.   ח.פ - 514294107 © כל הזכויות שמורות.   כתובת : כורזין 5 גבעתיים. מיקוד 5358305
שמות מסחריים של מוצרים ושרותים, גרפיקה, לוגו, תמונות וחומרי פרסום המופיעים בדף זה ואשר נוגעים לשמות של מדפסות, מתכלים, טונרים, מחסניות וראשי דיו, הינם סימנים מסחריים רשומים בבעלות החברה המחזיקה בזכויות שם המותג. המוצג לעיל נועד אך ורק לצרכי המחשה ותאימות.