צ'ק צ'ק צ'ק ושוב צ'ק , בדוק איזו מדפסת תתן לך את התמורה האפקטיבית ביותר להדפסת צ'קים.
רכישת מדפסת להדפסת צ'קים פנים ארגונית, אם משיקולי חיסכון בהוצאה על הפקת צ'קים במיקור חוץ, או מטעמי נוחות ואו מטעמי אבטחה, מביאה את הרגע בו הנכם נדרשים לבחור מדפסת צ'קים. בדרך כלל, לקוחות פונים אל החברה שמספקת את השירות לתוכנת הנהלת החשבונות ומבקשים מידע לגבי הפרוצדורות הנדרשות עבור הטמעה של מערכת להדפסת צ'קים באופן עצמי. אם חברה זו תומכת במערכת כזו היא תמליץ להטמיע את המערכת שלה ובמקביל תמליץ לרכוש מדפסת צ׳קים מאחד המשווקים ממנו היא מקבלת עמלה גבוהה תמורת רכישות שמבוצעות על ידי לקוחותיה ,באותה מידה ובמקרה בו חברת התוכנה אינה תומכת בפתרונות להדפסת צ'קים פנים ארגונית היא תפנה אתכם לספק עימו היא כרוכה בהסכם הפניית לקוחות ושוב תועמדו במצב בו חבילת התוכנה להדפסת הצ'קים תיכרך בד בבד עם מדפסת שהיא ,היא ורק היא תוגדר על ידם כמדפסת הטובה ביותר והמתאימה ביותר עבור צרכי ההדפסה שלכם לפי הגדרת ספק התוכנה. כדאי לדעת שאין לראות בהמלצת בית התוכנה או בהמלצת הגורם המטמיע, כאקסיומה וכדאי לבצע בדיקה מקיפה לבחירת מדפסת אשר תענה על דרישותיכם ועלות התפעול של מדפסת זו (TCO-Total Cost Of Operation)תהיה המשתלמת ביותר, מומלץ לשים לב לעלות פר דף ולבחון את יחס עלות תועלת של טונר מגנטי המשמש להדפסת צ׳קים במדפסת הנבחרת. אז איך בכל זאת בוחרים מדפסת צ׳קים שתיתן לכם את התמורה הטובה ביותר ותדפיס צ'קים באותם סטנדרטים הנדרשים על ידי מוסדות פיננסיים עימם אתם עובדים ללא שגיאות בקריאת נתוני הצ'קים וללא חיוב עמלות עקב אות קריאה מגנטי חלש מדי?. נכון. ואני מודע לכך ,מה לכם ולמדפסות צ'קים?. אז הנה ,אני אשפוך במאמר זה מעט אור על נושא זה ואני מקווה שלאחר קריאתו תוכלו לבצע רכישה מושכלת של מדפסת לייזר להדפסת צ'קים שתתן לכם את תוצאת ההדפסה האופטימלית ביחס לעלות תפעולה ועם מינימום אפשרי של תקלות תפעוליות.
מרבית הלקוחות ,אינם חושבים אפילו על מותג המדפסת אותו הם מתעתדים לרכוש לשם הדפסת צ'קים. הערך הראשון שמעסיק אותם בדרך כלל הוא עלות רכישה כערך ראשוני ופונקציונליות כערך משני. בפועל כדאי ורצוי לבחון מכלול גורמים רב מכך כשהחשובים מכולם ,בפרט בתחום ההדפסה המגנטית, הינם פתרונות האבטחה ,קלות ונוחות התפעול ואמינות המדפסת. ערכים נוספים אותם כדאי לבחון הינם עלויות התפעול השוטף כמו עלות של טונרים מגנטיים, המתכלים, ועלות של ערכת תחזוקה למדפסת. עם שליטה של כמעט שמונים אחוזים מסך פלח שוק המדפסות המשמשות להדפסה בשימוש עם טונר מגנטי של מדפסות hp, אתם יכולים לשקוט לבטח כאשר הדברים נוגעים לקלות שימוש ונוחות תפעול מירבית, הכוללת עלות משתלמת של יחידות תחזוקה ומלאי זמין של טונר מגנטי במחירי סביר, לצד אמינות אגדתית שהופכים את הרכישה של מדפסת hp עבור הדפסת צ׳קים לכדאית ביותר.
בראיה כללית ניתן לומר שישנם שני מותגי מדפסות אשר שולטים על חלקו הארי של שוק ההדפסה בטכנולוגית טונר מגנטי כאשר כל שאר מותגי המדפסות זניחים ברמה של פחות מחמישה אחוזים. שתי המובילות הן מדפסות לקסמרק והיולט-פקארד(hp) ולא בכדי ,כי הן אכן נותנות את תוצאות ההדפסה הטובות ביותר וכל פניה למדפסות ממותגים אחרים בעיני בכל אופן היא שגויה. מדוע מותג מדפסות לייזר שונה מלקסמרק ו או hp הינו שגוי בעיני? ,אסביר: תחום ההדפסה בטונר מגנטי בשימוש עם מדפסות לייזר הוא תחום דינמי עם התפתחויות טכנולוגיות רבות הן בתחום האבטחה והן בטכנולוגית הקיבוע של אבקת הטונר על גבי הנייר המודפס ,הפיתוחים העיקריים והטובים ביותר מבוצעים כמעט באופן בלעדי בטונרים שהנם הנפוצים ביותר משום עלות ההשקעה בפיתוח ולכן בחירה של מדפסת שהיא בבחינת מובילת שוק תלווה בקבלת הטכנולוגיה המתקדמת ביותר ואמינות גבוהה יותר. יתרון נוסף ברכישה של מדפסת צ'קים מובילה הינו עלות תפעול נמוכה יותר ,היות והטונר המגנטי המיועד לה אינו מיוצר במפעל איזוטרי עלותו פוחתת וביחס ישר פוחתת עלות תפעולה של מדפסת הצ'קים. מדפסות צ'קים נדרשות להזנת נייר גס ועבה יותר ולעיתים נייר שהודפס מראש (PrePrinted Paper) מנייר סטנדרטי ומערכת הזנת הנייר הן במדפסות לקסמרק ו hp מותאמות לעבודה עם נייר מסוג זה כשלגבי השאר עניין הזנת הנייר באופן רציף וללא תקלות מהותיות מוטל בספק. מדפסות hp ולקסמרק מיוצרות מראש בהתאמה לעבודה עם אבקת טונר מגנטית ללא צורך בהתאמה של מתח פעולת המדפסת ו או התאמת חום תנור קיבוע אבקת הטונר והדבר מהווה יתרון לשימוש במדפסת הן להדפסה רגילה והן להדפסה של מסמכים בטכנולוגית טונר מגנטי שמצריכה התערבות משתמש מינימלית להחלפה של מחסנית הטונר בלבד או אף המשך שימוש במחסנית הטונר המגנטי להדפסת מסמכים רגילים למי שאינו חס על כספו (משום עלותה היקרה של מחסנית הטונר המגנטי ביחס לטונר סטנדרטי).
אז האם האמור לעיל הוא שבעצם כל מדפסת מתוצרת hp ו או לקסמרק תתאים להדפסת צ'קים? עקרונית כן ,פרט למדפסות צבע שאינן מתאימות כלל להדפסה בשימוש עם טונר מגנטי אם כי קיימות אבקות טונר מגנטי צבעוניות שעלותן יקרה להחריד והן אינן משמשות להפקת צ'קים כך שלא אדון בהן. ומהי אם כן בחירה נכונה של מדפסת להפקת צ'קים? ,להלן אפרט את יתרונותיהן וחסרונותיהן של מדפסות לקסמרק ומדפסות hp כשלבסוף גם אחווה את דעתי המקצועית בהכרעה מיהי מדפסת הלייזר שתיתן את התמורה האפקטיבית ביותר להדפסה פנים ארגונית של צ'קים ומסמכים מקודדים בטכנולוגיית טונר-מגנטי מזוהה תווים ביחס של עלות-תועלת הן בעלות רכישה ראשונית והן בעלות תפעולה השוטפת של המדפסת.
על מנת להבין את ההבדל בין מדפסות hp ומדפסות לקסמרק אפרט על תאוריית הפעולה של מחסניות הטונר מתוצרתן וההבדלים בינהן:
טונרים למדפסות לייזר מונוכרומטיות שידועת גם בשם מדפסות שחור-לבן מתוצרת hp פועלות בטכנולוגיה שפותחה בפועל על ידי חברת קנון שהיולט-פקארד משתמשת במנועי ההדפסה שלה ליצור מדפסות הלייזר מסדרת LaserJet. אבקת הטונר המיושמת במחסנית ההדפסה הינה על בסיס מגנטי לכתחילה כאשר גליל הפיתוח הינו גליל עשוי אלומיניום חלול שבתוכו מורכב גליל מגנטי שתפקידו למשוך את אבקת הטונר אל גליל הפיתוח. מעל לגליל הפיתוח ניצב מגב עשוי סיליקון שנקרא בעגה המקצועית 'דוקטור בלייד'. לדוקטור בלייד במחסניות טונר hp ישנם שני תפקידים עיקריים : הראשון הינו בקרת מעבר שכבת טונר אחידה על גבי גליל הפיתוח והשני הינו יצירת חיכוך עם גליל הפיתוח. מבלי להלאות אתכם בסיבה לה נדרש החיכוך אציין כי חלק מהותי ביצירת הטעינה האלקטרוסטטית מושתת על עקרון 'טריבואלקטרי' שדומה ליצירה של חשמל סטטי בחיכוך ,ממש כמו מברשת שיער שנטענת בחשמל סטטי עקב חיכוכה בשיער תוך פעולת הסירוק. בשני קצותיו של גליל הפיתוח מורכבים תותבי-מיסב (Bushing spacer) שתפקידם ליצור ריחוק מילימטרי בין גליל הפיתוח לגליל התוף הפוטואלקטרי. מעבר הטונר מגליל הפיתוח אל התוף הפוטואלקטרי ליצירת תמונת ההדפסה נעשה בתהליך שמתקרא :'הקרנת טונר' או Toner Projection ,בתהליך זה מועברת אבקת הטונר הטעונה במטען נגדי למטען התמונה האלקטרוסטטית הנסתרת על גבי התוף הפוטואלקטרי כשהפרש הפוטנציאלים בין השניים גורם לגרגרי אבקת הטונר הטעונים 'לקפוץ' אל התוף הפוטואלקטרי. מצ"ב להלן ,שרטוט מבנה מחסנית טונר של hp עם גליל פיתוח מגנטי ואזור פיתוח בעל מרווח מילימטרי שנוצר על-ידי מיסב-תותב שמורכב בשני צידי גליל הפיתוח:
גליל הפיתוח (Mag-Roller) של מחסנית טונר למדפסת hp עשוי אלומיניום ומצופה באבקת פחמן-שחור במרקם גס ,גרפיט ואמינו-סילאנים כחומר מקשר ויוצרים על שטח פני הגליל מרקם גס. תפקידו של הציפוי הוא שיפור הכושר הטריבואלקטרי של פני שטח גליל הפיתוח ושיפור כושר טעינה אלקטרוסטטי שמאפשרים טעינה אחידה של גרגרי אבקת טונר על גבי גלי הפיתוח
שיטת הפיתוח של מחסניות טונר מונוכרומטי סטנדרטי מתוצרת hp ו קנון נשענת על אבקת טונר שמכילה פחמן-שחור (Carbon Black) כפיגמנט ,תחמוצת ברזל, שהינה חומר פרו מגנטי, אשר מעניקה לחלקיקי אבקת הטונר תכונות מגנטיות, וחומרים אשר משפרים את כושר הזרימה של הטונר. באבקת טונר מגנטי מוחלף חלק יחסי של פחמן-שחור בחלקיקי תחמוצת ברזל שחורה, אלו מקנים לאבקת הטונר המגנטי תכונות ברזליות המאפשרות את קריאתו על ידי מערכת קריאה-סליקה בטכנולוגית טונר מגנטי. אבקת טונר בעל חלק יחסי גדול יותר של תחמוצת ברזל כפיגמנט שחור עיקרי ,תיתן תוצאת הדפסה באיכות ויזואלית נמוכה יותר מתוצאה של פיגמנט מבוסס פחמן שחור.
טונר חד-רכיבי על בסיס פחמן שחור ,ללא תחמוצת ברזל, מתוצרת לקסמרק ו או IBM
טונרים למדפסות Lexmark מונוכרומטיות אשר מוכרות גם בשם מדפסות לייזרב שחור-לבן, פועלות בטכנולוגיה של טונר מבוסס פחמן שחור ללא רכיבים מגנטיים וידועים גם בשם טונר חד רכיבי לא-מגנטי. הווה אומר שאבקת טונר סטנדרטית למדפסות מונוכרומטיות מתוצרת לקסמרק אינה מכילה מגנטיט משום שיטת הפיתוח השונה שאינה נשענת על גליל פיתוח מגנטי. גליל הפיתוח של מחסניות טונר מתוצרת לקסמרק עשוי ציר מתכת מצופה גומי מוליך למחצה. בניגוד לגליל הפיתוח של hp שמושך את אבקת הטונר בדרך של מגנטיות ,גליל הפיתוח של לקסמרק מקבל את אספקת האבקה אליו על ידי גליל עשוי ספוג שמשיק אליו וידוע בשם 'גליל אספקה' או Adder Roller או Toner Supply Roller ,גליל זה מקבל את אספקת הטונר שנערמת עליו כתוצאה מערבול אבקת הטונר במיכל והיות והוא משיק עם מגע פיזי לגליל הפיתוח הוא 'מורח את גליל הפיתוח באופן עקבי באבקת טונר. בניצב לגליל הפיתוח ממוקם 'מגב' עשוי מתכת שמכונה גם כן 'דוקטור בלייד' ואולם תפקידו במחסנית טונר זו הוא רק לבקר את אחידות מעבר אבקת הטונר על גבי גליל הפיתוח ,ולכן מכנים אותו בשם 'מגב מדידה' או Metering Blade. מרקם פני השטח של גליל הפיתוח במחסנית לקסמרק הינו חלק לחלוטין ,זאת בניגוד למרקם פני השטח של גליל הפיתוח של מחסנית טונר מתוצרת hp שהינו גס. שיטת פיתוח זו מתקראת גם :'פיתוח מגע' היות וגליל הפיתוח והתוף נמצאים במצב של מגע מתמיד.
וכעת אגש ליתרונות והחסרונות הקיימים בכל אחת משיטות הדפסה אלו ביחס של אחת אל השניה: לכאורה, אופן הפעולה של טונרים למדפסות HP מתבסס על עקרון של מוליכות חשמלית ותכונות מגנטיות טובות יותר ואולם עצם היותה של אבקת הטונר המגנטי בעלת מרקם גס(אברזיבי) גורם לא אחת להיווצרות שכבת שרף (Resin) על גבי מגב הדוקטור בלייד וכתוצאה מכך לסתימה במעבר האחיד של אבקת הטונר אל גליל הפיתוח ,תוצאה כזו תוביל לשגיאה בקריאת נתוני המסמך. יתרה מכך ,המרווח הקיים בין גליל הפיתוח לגליל התוף מקשה על מעבר חלקיקי תחמוצת הברזל שמשקלם הסגולי כבד ממשקלו של גרגר אבקת טונר סטנדרטית מה שמוביל לאיכות הדפסה סבירה בנראותה לעין ומאידך להדפסה עם איכות אות מגנטי מושלמת. מרקמו הגס של גליל הפיתוח עובר תהליך של שחיקה מואצת ,עקב החיכוך עם אבקת הטונר המגנטי שמרקמה גס גם כן ולכן סביר להניח שמחסנית הדפסה שאינה פעילה באופן רציף ומשמשת להדפסות בודדות טיפין טיפין לא תשרוד את כל מחזור ההדפסה המיועד ותיתן תוצאת הדפסה ירודה שתגרום להחלפה מיותרת של מחסנית ההדפסה המגנטית טרם עת. מאידך מבנה מחסנית ההדפסה של לקסמרק שלכתחילה אינו מושתת על מגנטיות יתן תוצאה עקבית ואחידה ,זאת עקב היתרון שבהזנת הטונר על ידי גליל האספקה ומרקמו החלק של גליל הפיתוח. יתרון נוסף במבנה מחסנית הטונר של לקסמרק הוא המגע הפיזי ,ללא רווח, בין גליל הפיתוח וגליל התוף שמאפשרים מעבר מושלם של גרגרי אבקת הטונר המצופים בתחמוצת ברזל. איכות ההדפסה הנראית לעין בשימוש עם טונר מגנטי במדפסת לקסמרק יתן תוצאת הדפסה שווה באיכותה לאיכות הדפסה בשימוש עם מחסנית טונר סטנדרטית. איכות האות המגנטי של טונר מגנטי לקסמרק היא לא פחות ממושלמת ולכן לכאורה שיטת הפעולה של מחסנית טונר לקסמרק נותנת את תוצאת ההדפסה הטובה ביותר ,הן ויזואלית והן בסריקת הנתונים על ידי סורק מגנטי. אותו יתרון של המגע הפיזי הופך לעקב-אכילס בשימוש עם מחסניות טונר לקסמרק נפרדות ,בהן מחסנית הטונר נפרדת מיחידת התוף ומדוע? ,טונר מגנטי שהינו בעל מרקם גס מאבקת טונר סטנדרטית מוביל לשחיקה מואצת של ציפוי גליל התוף הפוטואלקטרי ובנוסף מוביל ליצירת עודפים רבים יותר מאבקת הטונר הסטנדרטית ,מה שמוביל למילוי יתר של מיכל עודפי הטונר ומצריך החלפה תכופה של יחידת התוף.
לכאורה ,עשוי להשתמע מהכתוב מעלה שמדפסות לקסמרק עולות על מדפסות hp לעניין הדפסה בשימוש עם טונר מגנטי וקביעה זו לא תהיה נכונה כלל כי כפי שכבר ציינתי בתחילה לכל עסק יש את הצרכים והדרישות שלו. מה זה אומר בדיוק? אז כך: קודם כל ,אין תוצאה מושלמת בכל הפרמטרים ויתרון בנקודה אחת עשוי להפוך לחיסרון בנקודה שניה ולכן אני שב וחוזר על המלצתי לבחון בצורה מעמיקה את צרכי ההדפסה המגנטית העתידית שלכם ולאפיין את הפרמטרים הנדרשים מצידכם הן בעניין החומרתי והן בעניין התוכנתי ,טרם רכישה. כפי שכבר ציינתי בתחילה ,אני ממליץ בכל תוקף שלא לקנות מדפסות שאינן מתוצרת לקסמרק או hp שמהוות את הקדמה הטכנולוגית ביותר הן בתחום הדפסה סטנדרטית ובפרט לעניין הדפסה בטכנולוגית טונר מגנטי.
לעניין מדפסות מהסדרות הנמוכות הן של hp והן של לקסמרק אני מחזיק בדעה שהן כלל אינן מתאימות ובטח ובטח שאינן משתלמות לאחזקה בשימוש עם טונר מגנטי ,זאת למרות מחירן הקורץ. הן מדפסות hp והן מדפסות לקסמרק מסדרות נמוכות מאובזרות במערכת הזנת נייר פשוטה שאינה מתאימה לעבודה עם נייר גס מנייר סטנדרטי ולכן אני ממליץ בכל תוקף שלא להתפתות למחירן הזול לכאורה ושבנוסך לכך עתידות לעלות לכם הרבה יותר מבחינת עלות הבעלות הכוללת זאת משום שכחלק מפילוח השוק שנעשה על ידי יצרני המדפסות הם מייצרים למדפסות אלו מחסניות טונר בקיבולת קטנה יותר ,דבר שיוביל בהכרח להוצאות תפעול עתידיות יקרות יותר. המלצה גורפת היא שלא להתפתות לרכישת מדפסת בה תצוגת הבקרה אינה דיגיטלית ,היינו בתצורה של הצגת התראות בנורות לד !!! ומדוע? מטבע הדברים הדפסת צ'קים מצריכה שימוש במקורות נייר משתנים לעיתים קרובות ומעבר כזה מצריך התערבות משתמש שכדאי מאוד שתהיה אינטואיטיבית ופשוטה ולא תהיה מוצגת באופן פשטני של נורית התראה מהבהבת ולך תבין עכשיו "מה רוצה המדפסת?" ,נו טוב היא מהבהבת אבל מה זה אומר בדיוק?. כדאי לקבל את המידע הרלוונטי דרך תצוגה דיגיטלית ברורה ונהירה למשתמש ,גם אם הדבר כרוך בתוספת מחיר לא כ"כ גבוהה. הדבר יוביל לשיפור היעילות התפקודית של סביבת ההדפסה ולשליטה אינטואיטיבית מלאה בהגדרות ותפקוד המדפסת. המדפסות המוצגות לעיל ,שתיהן מסדרת Laserjet P20XX כשדגם P2035 מגיע ללא צג דיגיטלי וללא פנל שליטה על הגדרות המדפסת וניתן לעבוד איתו עם טונר CE505A בקיבולת סטנדרטית של 3,000 דפים בלבד ,מאידך אותה המדפסת מדגם P2055 מאובזרת בצג דיגיטלי ופנל שליטה מלא על הגרות המדפסת וניתן לעבוד איתה עם טונר בקיבולת סטנדרטית CE505A וגם עם טונר CE505X בקיבולת יותר מכפולה של 6,500 דפים. הדבר נובע מעצם פילוח שוק המדפסות על ידי היצרנים לפלח זול ויקר וכל הפרש המחיר בין שתי המדפסות עומד על כ-300 ש"ח. לעניין מדפסות מסדרות הביניים ,אני ממליץ באופן גורף לעבוד עם מדפסות מתוצרת hp הן משום שמחסניות הטונר שלהן אינן בקיבולות גבוהות מדי ,מה שמאפשר ניצול מלא של מחסנית ההדפסה המגנטית והן משום אמינותן הגבוהה שבאה לידי ביטוי בהזנת נייר מושלמת כמעט ללא תקלות ונוחות תפעולית שמצריכה התערבות משתמש מינימלית. לגבי מדפסות לקסמרק מסדרות הביניים ,אני לא ממליץ כלל לבצע רכישה שמל מדפסת מסוג זה בדיוק בגלל היפוך הדברים: עלות אחזקתן יקרה מאוד ביחס למדפסות hp ,אמינותן נמוכה מאוד ללא כל יחס השוואה למדפסות hp ובנוסף שיטת התפעול שלהן בנוסח יחידות טונר ותוף נפרדות אינן מתאימות כלל לשימוש עם טונר מגנטי ומי שעעושה כן ,פשוט עושה טעות שתעלה לו בהוצאה כספית ניכרת ובתקלות חוזרות ונשנות שתשפענה על היעלות אותה הוא ניסה להשיג. המקום היחיד בו מדפסות לקסמרק מהוות תחרות למדפסות hp הוא בסדרת T שהינה סדרת העל של מדפסות לקסמרק ,ברף של סדרה זו משתלם יותר לרכוש מדפסת לקסמרק הן מבחינת עלות הרכישה הראשונית שהינה זולה יותר והן מבחינת עלות התפעול השוטפת שעולה אך במעט על מדפסות hp ומאידך תתן תוצאות הדפסה איכותיות יותר והן מבחינת האמינות שכמעט משתווה לאמינות של hp ,כשהדגש הוא על המילה 'כמעט'. אז מהי בכל אופן המדפסת הטובה ביותר להדפסת צק'ים בשימוש עם טונר מגנטי ? . החל מסדרת הביניים של hp LaserJet מדגם P2055 ועד לסדרת P3015 השליטה נתונה למדפסות HP ללא תחרות מצד לקסמרק. החל מסדרת P3015 של hp ועד לסדרת P4015 וסדרת EnterPrise M600 שהן סדרות ההיי-אנד של מדפסות hp ,מדפסות לקסמרק מדגמי T650 ,T652 ,T654 מהוות אלטרנטיבה מוחצת ל hp הן לעניין איכות הדפסה ,הן לעניין עלות רכישה והן לעלות תפעול שוטפת. מאידך ,אם אמינות בלתי מתפשרת ונוחות תפעול מהווים גורם מכריע בשיקוליכם ההכרעה תלך לכיוונן של מדפסות hp ללא עוררין כשהמקום ביחיד בו ניתן להשקיע מחשבה נוספת יהיה בהשוואה בין דגם p2055 של hp אל מול סדרת T650 של לקסמרק.
שמות מסחריים של מוצרים ושרותים, גרפיקה, לוגו, תמונות וחומרי פרסום המופיעים בדף זה ואשר נוגעים לשמות של מדפסות, מתכלים, טונרים, מחסניות וראשי דיו, הינם סימנים מסחריים רשומים בבעלות החברה המחזיקה בזכויות שם המותג. המוצג לעיל נועד אך ורק לצרכי המחשה ותאימות.